Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 27
· Legújabb tag: T5rsaby

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

001. Romlott volna a forint? - avagy elöszó a blog kezeléséhez.

001. Romlott volna a forint? - avagy elöszó a blog kezeléséhez.Ez a "hír" az adminisztrációs felület kezelését hivatott bemutatni... a tartalom lényegtelen!

Azon töröm a fejemet - azt a kis okost - hogy vajon mennyit romlott a forint vásárlóértéke 1974 és 2015 között?

Itt egy 1974-es italárlap a budapesti Ádám Sörözõ-bõl:Úgy rémlik, hogy '74 elején egy jó szakmunkás fizetése nagyjából havi 3000 Forint volt.
Most - 2015-ben egy azonos munkakörben dolgozó havi keresete 120'000 netto (ha meg van fizetve!)

Ez a negyvenszerese a valamivel több mint 40 évvel ezelötti keresetnek.

Az "Ádám"-ban akkor egy palack Badacsonyi Szürkebarát 44,20-ba került. Valószínüleg többe mintha a közértben vásárolta meg valaki. Talán közel járok az igazsághoz, hogy ott úgy 20.- forintért vehetett egy üveggel. (Nem néztem utána, de mint fent megjegyeztem, nem ez a fontos.)

20 forint negyvenszerese 800.- forint

Ezt találtam most az interneten

NAIK Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet
Badacsonyi Kutató Állomás
8261 Badacsonytomaj, Római út 181.

BORÁRJEGYZÉK

2014
2013-as évjáratú palackos
boraink bruttó ára Ft-ban:
Badacsony, 2014. április 28.
Dr. Májer János sk. mb. intézet igazgató

Badacsonyi Kéknyelü (száraz) 0,75 L palack 1.500,-
Badacsonyi Zeus (száraz) 0,75 L palack 1.500,-
Badacsonyi Olasz rizling (száraz) 0,75 L palack 1.200,-
Badacsonyi Szürkebarát (száraz) 0,75 L palack 1.200,-
Badacsonyi Vulcanus....


Mit lehet ehhez hozzátenni?

Tekintve, hogy a 40 év alatt az alkoholos italok árát többször is megemelték(!) a kiszámolt 800.- forint helyett 1'200.- forintért árúsított bor nem tünik soknak.

Azt hiszem, hogy az életszínvonal nem romlott különösebben...

Akkor is meg tudtunk venni egy üveg bort, meg most is ...

......................................................................................................................................

A blog amit most olvastok

A php-fusion - nyitott forráskódú és ingyenes programját egyszerü kezelése és áttekinthetösége miatt sokan használják a világon. Léteznek komplexebb, több funkciót elvégezni képes weboldalkezelö programok, de ez is "megteszi a magáét" és az utóbbi években a stabilítása és sokoldalúsága is megjavult.
Ez a blog - azok számára lett beállítva akik szinte semmit nem tudnak a weboldalak müködéséröl, de használtak már szövegszerkesztõt (mint pl. a Microsoft Word programja,) de aki írt már E-mail-t az is tudja, hogy az Outlook, Incredimail sem más mint egy egyszerü szövekkezelö, ahol az úgynevezett "HTML" forma biztosítja a szövegformálást - kiemelt, szines, aláhúzott szöveg és képek megjeleíthetösége a szövegbe ágyazva.

Akik irodai dolgozók, vagy olyanok akiknek otthon a rendelkezésükre áll egy kompjuter, rövid idö alatt el fogják sajátítani az alapokat.

Mit tud ez a felület?:

Sokat. Ezért kivettünk belöle néhány funkciót amire - föleg kezdök számára - nincs szükség.

Kétféle weboldal tipust láthatunk a világhálón. Az egyiket statikusnak a másikat dinamikus weboldalnak nevezzük.

A statikus weboldal nem más mint egy "kirakat" amelyik egy cégröl vagy magánszemélyröl mutat be a tulajdonos által fontosnak tartott információkat.


Ilyen szerkezetü prezentáció pl. Vikidál Gyula weboldala. Az itt felsorakoztatott információk ritkán frissülnek, bár néha kiegészül újabb információkkal amit egy "webmester", "webdesigner" (ez sokszor azonos a tulajdonossal), beilleszt a kész oldalakba, de tulajdoképpen egy statikus, állandó felület, aminek egyetlen célja, hogy informálja az odalátogatót a weboldal tulajdonosával kapcsolatos információkról.
A statikus weboldalak grafikai elkészítésénél csak a fantázia szab határt.A dinamikus weboldalak (egy ilyen pl a Jobbik Weboldala) az okból terjedtek el, hogy a weboldalon olvasható tartalom könnyedén frissíthetõ, törölhetõ, változtatható legyen. Egy elöre felépített, de bõvíthetõ, grafikailag is "elegánsábbá" tehetõ, de alapjaiban azonos struktúrájú sablonra alkalmazott program. (E107, PHP-FUSION, JOOMLA, stb. több ezer ilyen program található a világon, némelyik ingyen letölthetö de drágák is akadnak közöttük. Többnyire a MySQL adatbázist használják adatmentésre és kezelésre) A dinamikus weboldalakat az "Admin" illetve az adminisztrátorok kezelik. Az adminisztrációs jogok kiválaszthatók és általában a technikai háttér változtatása, felügyelete a Föadminisztrátorra hárul, míg a különbözö rovatokat vagy témákat az Adminisztrátorok kezelik. A dinamikus weboldalaknak két felülete van az egyik a nyilvános felület ami az interneten megjeleníthetö, a másik az adminisztrátor felület, amit online-kezelöfelületnek is neveznek. Alapbeállítások, tagok kezelése, információk rendezése stb. végezhetö el - többnyire webszerkesztöi tudás nélkül. 2-3 hét tanulási-gyakorlási idö alatt bárki (olvasni és írni tudó) személy elsajátíthatja a használatát. Természetesen a dinamikus weboldalak komplexitásától függöen a lehetöségek is különböznek. Ismerek olyan dinamikus weboldalszerkesztõ programot amelyiknek az ára 10'000 dollár (Euro, svájci Frank) feletti árkategóriában mozog. A pártok, komolyabb cégek, áruházak ezekkel dolgoznak, fizetett munkatársakkal, "bedolgozókkal", szerkesztõgárdával. Persze ha van rá anyagi keretük...

A mi kezdõoldalunk - ahol az önálló weboldalt igénylö és azt adminisztrátorként - teljes joggal - használó tagjaink felsorolását találjátok:

http://piuvb.magyarnemzetikormany.com - Startoldal a weben.

Ezt egy weboldalszerkesztõvel készítettük, az oldal elkészült, csak akkor kell változtatni rajta, amikor egy új tagot kell beírni, vagy valamelyik tag nem kíván tovább részt venni a közös munkánkban. Változtatni kell rajta olyankor is, ha a felület profilja, vagy az internet technikai háttere miatt erre szükség adódik. (Többen jelentkeztek Enidnél, hogy szeretnének részt venni a programban, kérjük, hogy igazolják vissza a szándékukat,az õ weboldalukat is elkészítjük a következö 1-2 hétben valamint ennek a cikknek a megjelenésétõl számítva, jelentkezhetnek azok is akik részt vennének egy közös munkában és idörendi sorrendben megcsináljuk nekik is az igényelt webfelületeket.

......................................................................................................................................

A kezdõfelület ami elõször a látogatók szeme elé kerül

Ez a rész azokat az alapdolgokat mutatja meg amivel egy Adminisztrátor találkozik a munkája során.

A blog kezdõoldala (Start- / Hirek):A balodali részen a navigációs felület, középen az információs felület, jobb oldalon a bejelentkezõ, kezelõ felület lett telepítve

Amikor egy regisztrált tag bejelentkezik akkor a navigációs felület további lehetöségei is megjelennek az oldalon amelyek itt regisztráció nélkül is látni

A blogtulajdonosok által feltöltött információk itt fognak megjelenni. A hírek csoportosíthatók és a csoportokba más illetve új meghatározások is beilleszthetök. Az alap pillanatnyilag ez (elõre deffiniált és kezdö oldalnak is betehetõ...):

Hírkategóriák:Csoportosítás: Belföld (magyarországi hírek, hírmagyarázatok, linkek...), Gondolatok (saját írások, egyéni vélemény...), Kultúra (zene, irodalom, költészet, szobrászat, müvészet, fillmvilág, stb...), Külföld (hírek és érdekességek a világ minden tájáról), Tanácsadás (szakmai dolgok - csoportos vagy egyéni érdeklödési körön belül, hobbi, humán dolgok stb...), Technika (minden amit nem megeszünk vagy megiszunk...)

A "müszerfal"

A szerkesztés lelke az admin felület ami így néz ki:Az eredeti PHP-FUSION természetesen több lehetöséget rejt magában, de nekünk nincs mindenre szükségünk. A két okostojás Fõadmin és társaik tobzódjanak csak a sok lehetöségben, ha annyira szeretnek dolgozni. Csak mint érdekesség, itt láthatjatok a különbséget:... ugye, hogy minek?

Egy hír elökészítése és feltöltése a weboldalra.A képek kiválasztásakor a feltöltés elött be kell állítani, hogy azok a szerveren a megfelelö helyre kerüljenek (ez - a hireknél - az .../images/news/ nevü mappa). Ha jó a kiválasztás akkor a hir szerkesztésnél a "kép kiválasztása" meg is fogja találni.
FONTOS! A feltett kép mérete maximum 600 pixel legyen (ezek is olyan méretüre lettek szabva), ha nagyobb akkor kilóg a középsö részböl, ha pedig a mérete 1 - 2 - 5 MB méretü - mint mostanában a digitális fényképekkel készített fotók, - akkor a program nem is tölti fel. Egy 400-600 pixel (képpont/25,4mm-en ami 1 Zoll-t jelent) szélességü kép böven elég a weboldalon. Egy néhány éves 15,6"-os Laptop képmérete 1028 x 768 pixel méretü volt, és az újak is többnyire 1280 px szélességüek! Egy 600 px méretü kép majdnem a fél képernyöt betölti. Rengeteg ingyenes és sokoldalú képnézegetö van (az egyik legjobb és magyarul is müködik az FSWiever, de aki mást szeret használni maradjon meg annál), ezek segítségével egy képet elöbb érdemes átméretezni és új név (ékezetek nélküli!!!) alatt elmenteni a megfelelö mappa alá - ahol mindig megtalálható (pl. /képek-a-blogomhoz/...)-, majd ezeket, feltölteni a szerverre.

1.


Amikor a saját gépröl kiválasztott fotó neve megjelenik, az alatta lévö [Kép feltöltése] gomb átmásolja azt a szerverre és láthatóvá válik.:

2.


Amikor az összes kép fent van akkor következik...

A hír elkészítése:

Az Admin Hirek gombja ide kapcsol:


Az új cím beírása után a Kategóriát kiválasztva (ha ezt nem teszed meg akkor a kategórizátlan hírek csoportba kerül), a Hír részletei mezöbe kezd el a szöveg beírását

A "Hír képe" kiválasztást csak akkor használd, ha megfelel neked az, hogy amikor a Részletekre lép az olvasód, ugyanennek a kisméretü képnek (100x100px) annak a háromszorosát fogja mutatni (a php-fusion valamelyik készítöjének tetszett az ötlet és megvalósította... de régebbi verziókban még hibásan is müködött - ez egy fokkal jobb!) Ha üresen hagyod akkor a Hirkategória ikonja jelenik meg és csak a Hirelõzetesben.

Ameddig nincs teljesen elkészítve a hír, a Hozzáférés: Adminisztrátor beállítása javasolt, akkor csak te és a Föadminok látják a hírt az oldalon. (Vendégeknek és tagoknak nem jelenik meg.)

Kép beillesztése:

A beírási felület alatt a [- Válassz képet - ] használata megjeleníti a Hirek alá feltett képeket és a megfelelõt egy egér-gombnyomással beilleszted a szöveg megfelelö helyére...
a képen látható (HTML kódolásu) parancssor "width='400' eredetileg egy align='left' (balra igazítva) parancs volt amit átírtam 400px méretre ugyanis az eredeti kép amit bemásoltam 800 képpont széles, ami túl nagy akkor ha valaki kisméretü monitoron nézi) A nyitó és zárótag (center) beállítja a képet középre és a kép után beírt szöveg sem csúszik fel a kép mellé egy nagyfelbontású monitoron.
Amikor a képet egy külsõ forrásból teszed be, akkor a kép webcíme kerül az images/.... ....../... .jpg helyére. Vigyázat, a két aposztrof-ra ( ' ' ) a cím elött és mögött szükség van - a programnyelvben az u.n. macskakörmöt helyettesíti ( " " ). Természetesen egy másik webszerverre feltett képet nem tudsz átméretezni, ilyenkor megint azt csinálod ami szükséges: width parancsot használsz akkor egy ötszö akkora kép is könnyedénbeilleszthetö az oldalra

Az utolsó lépés a föoldalon megjelenö rövid "elözetes" - általában a beírt hír elsö 1-2 mondata, amit felülre átkopírozhatsz.

A hír készítése közben, idönként a legalul lévö [Elölnézet] megmutatja hogy néz ki az addig elkészült rész, ha nem tudod befejezni a munkát akkor aktíváld a [Mentés piszkozatként] és úgy mentsd el az írásodat.

Ha a hír kész, akkor már csak azt kell eldöntened, hogy minden látogató vagy csak a regisztráltak számára állítsd be a "Hozzáférés"-t, valamint szeretnéd-e, hogy hozzászóljanak az adott cikkhez.

Itt a vége, fuss el véle... esetleg nyomtasd ki, hogy elsö híreid elkészítése közben legyen valamilyen támpontod a munkához.

(vége az elsõ órának)


a [b] [i] [link] [img] [center] [small] [small2] [alt] gombok valamint a [Válassz színt] a kijelölt szöveg elött és mögött aktíválják a nyitó és zárótagokat - (bold, italic, stb.) amelyik jelet még nem ismered, idövel azokról t is meg fogod tudni melyik, mire használatos...

Hozzászólások

4 #1 Alexandros
- 2015-07-12 18:03
Hozzá szólok! Párszor még át kell olvasni. Úgy látom öregszem.:o:D
3 #2 Mano
- 2015-07-13 09:49
igen, olvass és vissza fogsz fiatalodni, öreg szem (englisül ez ugye Old Sam!)

Lájkolhatsz is!;) ... ja, olyan itt nincs.:|

De kérdezzetek nyugodtan, ha valami nem világos! Világos? Válaszolok rá, ha épp' nem vagyok berúgva... ezek a bájtok, meg Bitek itt a gépetekben legalább 30%-os alkoholtartalommal bírnak. Szeretek itt (meg ott) lenni. Csak keressetek meg minél többen!;) - s persze keressetek minél többet!
7 #3 apacuka11
- 2015-08-03 08:27
Nálam menõ vagy Mano !
3 #4 Mano
- 2015-08-12 20:29
cuki vagy Apa ... Baju, baju...
Na megyek és írok nektek új okosságokat...
13 #5 livia
- 2015-09-29 19:53
Mi az a lájkolás? Eszik, vagy isszák? Netán olyan, mint egy csók? No, akkor lájkoltam.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.62 másodperc
65,806 egyedi látogató