Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 27
· Legújabb tag: T5rsaby

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

002. Hírkategóriák és képek használata

TanácsadásMegint itt vagyok. Eddig senki nem kérdezett tölem semmit. De néhányan azért bejelentkeztek hozzám.
Ennek egy elönye van, mégpedig az, ha új dologról írok, nekik el tudom küldeni, hogy új dologról írtam. Ha megnézik, elolvassák, akkor okosabbak és ügyesebbek lesznek! A lányok még szebbek is. Komolyan. Nálam biztos.

De nem erröl akarok írni, hanem a blog Adminiszteri kezeléséröl. Aki megtanulja, az biztos jobb lesz mint bármelyik Miniszter ezen a világon. Azok csak bábuk, kezükön és lábukon (fejükön is) aranyos kis madzagocskával. Fentröl rángatják öket ök meg úgy mozognak, bólogatnak. Emlékeztek még rám amikor szinte minden csatornán láthattátok, hogy leteremtettem Osvaldót amikor hibásan húzta meg a vonalaimat? Egyébként Osvaldo Cavandoli a névadó papám is és engem - mint olasz származású hírességet igazából La Lineának hívnak. De ti - magyarok - elneveztetek Menö Manónak és miután én már a hetvenes években jól ismertem Romhányi Rímhányó szövegelését, ráéreztem, hogy a magyarok vicces dolgokat tudnak kreálni. Aztán meg is szerettem a nevemet, de nem honosítottam magam. Afféle világpolgárként mindenhol kedvelnek. Közben papa is elment 2007-ben, addig én tartottam el, mert a nyugdija neki is kevés volt. De 87 évig élt én meg 72-ben születtem amikor még ö is csak 52 éves volt.

Na jó, nem rám vagytok kíváncsiak, hanem a képek bevitelére.

Kezdem azzal, hogy sok gonosz ember van ezen a földön. Azért gonoszak mert csak. Ti viszont Adminok vagytok, saját weboldal tulajdonosok és ti vigyáztok arra, hogy az oldalatok müködjön, töltõdjön fel cikkekkel ami másoknak is érdekes, ki szeretnétek alakítani egyfajta weboldal profilt ami jellemzö rátok.

Ezt szokták emlegetni a kedves antipatikus barátok; "Na, ez jellemzö rád!"

Hogy az oldal sokoldalú legyen el kell készíteni sok oldalt és változatosakat. Irhatjátok azt is, hogy Jujj de dühös vagyok, meg azt is, hogy minden csak mocsok... de - mégha igazatok is lenne (ami nincs) - akkor is eltünnének az olvasók rövid idõn belül.

Az oldalra felkerülö írások bármilyen tartalommal megjelenhetnek. Rendezés nélkül néhány hónap alatt bárki elkészítheti a Káosz-honlapot.
Ezért gondoltak arra a "fönökeim" (nem ám' de hagyom, hadd higgyék, hogy ök a fejesek,) hogy A hírek, írások Hirkategóriába legyenek rendezve.

Néhányat Pitkin meg Gerry odabiggyentett, de nekem kellett a grafikákat megcsinálnom. Igaz, hogy Gerry gépén, mert nekem még nem volt soha olyan Tutto Machinám, mint neki és a programot is töle vettem kölcsön, (valami Foto-csap nevü), de végül is csak kibujt belölem a müvészi véna és elkészült a kategória-ikon sorozat....és ezt mindet én követtem el! De ezt ti is tudjátok a rajzfilmekblöl amik rólam készültek el, hogy micsoda müvészi erõ szorult belém!
Nektek is feltettem a blogotokra ugyanezeket a rajzokat, így csak a Hirkategória képeket kell kicserélnetek a saját játszótereteken.
Nem nehéz. Komolyan. Ha nekem - olasz származással - sikerült. Ha énekelnem kellene a más. Vannak hagyományok. Enrico Caruusooo, Mario Lanza, Pavarotti, Kozma Lajos... igen igen a honfitársatok! Lepsénynél (ott született) még megvolt de késöbb már ö is olasz'ban lett híres. Nem is tudtátok? Buta népség... és egyszer majdnem felléptem a Milánói Scala-ban is, de aztán azt mondták, hogy nem látszanék a színpadon és nem is rajzolhatják miattam összevissza a talajt... Így aztán maradt a tévé. Akkor rosszul esett (érzékeny lelkületem van!) de ma már nem bánom, mert némelyik Milánói Scala elöadást tizedannyian se nézték meg mint engem, évtizedeken keresztül!

Megmutatom, hogy kell egy képet feltölteni az oldalhoz:


Ez az elsö. Az admin felület egyik része. Miután a hírkategória képeket már feltöltöttem nektek is, erre (alul, a sárga színnel kiemelt "gomb")) csak akkor lesz szükség ha valaki saját ikonnal szeretné kibövíteni az oldalt. Azt javaslom, hogy a feltölteni kívánt kép ne legyen nagyobb mint 150 x 150 pixel (aki nem tudja mi az a pixel, az még ne nagyon változtassa meg a blog alapbeállításait, mert a kontárkodás gyanús dolgokat produkálhat! Az általam feltett rajzok 150 x 150 px méretüek. További képeket alul a sárgával markírozott szövegre kattintva tudtok feltölteni saját géprõl. (Ugyanígy lehet a hírekhez (news) is feltenni a képeket, csak nem itt hanem az admin felület alatt a Képek ikonra kattintva és ott a megfelelö helyet (cél-mappákat) kiválasztva.

Logikus, hogy a Hírkategoria képekhez kell betenni a kiválasztott képet (jelen esetben a hat elöre beállított kategóriának megfelelöket (A versek kategória csak Imrénél van meg de új hírkategóriát indítva bárki beteheti az általa odaillõ ikon-t. A fenti kép listáján a PHP-Fusion eredetileg használt rajzainak a listája látható, akik a mai napig saját blogot indítottak azoknak feltettem a képeket s ha igaz akkor a további jelenkezök számára Pitkin már alapból ezekkel együtt fogja aktíválni a blogot.

Amint látjátok, a saját gépröl kiválasztott rajz vagy fotó az alatta lévö [Kép feltöltése] gomb megnyomását követön megjelenik a weboldalon a "kép feltöltve" információval együtt. Ezt addig kell ismételni ameddig az összes kép fel nincs töltve a webszerverre. Ha nem jelent meg a kép, akkor valamilyen oknál fogva nem töltödött fel. Többnyire a méret túl nagy vagy a kép nevébe ékezetes betü került (á, é, õ, ú...). A Windows Op. rendszer alatt ezek is használhatók, de a világháló többnyire UNIX rendszereket használ és a nemzetközi szabványba nem tartoznak bele az egyedi ékezetes karakterek. A weboldalon persze megjeleníthetõk az ékezetes btük is, de fájlnévként nem ajánlatos.

A képek feltöltése után a hírkategória szerkesztése következik. A megfelelö névhez ki kell választani a képet - ez esetben a hirkategóriával (Gondolatok) azonos névvel (gondolatok.gif) rendelkezõt.

Voila! (tudjátok, hogy van ez, az olasz rokonnyelv a franciával és én sok mindent megtanultam az évek alatt! Csak mondom, tudok olaszul káromkodni is - persze ide nem írom le, mert elpirulnának a lovak!

Amint látjátok, alig öt perc alatt át lettek cserélve a képek! Végül pedig egy új hír szerkesztését a megfelelö csoportba illesztve...:

...kész is van a hír alapbeállítása. A többit meg éppen most olvastátok el.

Köszönöm, hogy figyeltetek rám. Most pedig megnézek egy jó kis rajzfilmet!


Hozzászólások

13 #1 livia
- 2015-09-27 19:36
Manó,Te nagyon ügyes vagy!
13 #2 livia
- 2015-09-27 19:45
Azt mondod, mindenre van megoldás?
3 #3 Mano
- 2015-10-01 23:30
livia - csak írd meg mi az óhajod-sóhajod és megpróbálom teljesíteni. Nálam a hölgyek elönyben vannak!;) (Tudod, az olasz vér...)
21 #4 szabir
- 2015-11-16 11:05
helok mi a palya? bereggeltem ide es
2 #5 gerry
- 2019-05-16 20:23
árviztűrő tükörfúrógép (ékezet teszt)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.44 másodperc
65,808 egyedi látogató